Bersugi

 

Apakah itu bersugi ? Bersugi bermaksud membersihkan gigi dengan menggunakan benda² yang kesat lagi suci seperti kayu sugi ( contoh : kayu pohon arak dari tanah Hijaz ) dan sebagainya.

Berus sugi (miswak) diambil daripada akar pokok “Araak” (Salvadora Persica). Ianya terkenal sejak sekian lama sebagai satu-satunya alat penjagaan gigi dan mulut yang organik, mudah dan terbukti berkesan.

Pengunaannya telah direkodkan seawal 7000SM di dalam kaedah perubatan Babylon dan ayurvedic India, dan tamadun-tamadun agung seperti Greek, Rom, Mesir Lama, Yahudi dan Islam. Berus sugi juga dikenali sebagai ‘amalan para nabi-nabi’. Nabi Muhammad s.a.w amat menggalakkan umat Islam bersugi sebagai satu amalan kebersihan diri dan kesempurnaan ibadat.Hari ini, berus sugi masih digunakan oleh berjuta-juta manusia seluruh dunia.

Kepentingan bersugi dalam Islam ? Daripada Ibn Umar r.a. berkata : Rasulullah s.a.w. bersabda : “Jadikan bersugi itu satu amalan, kerana ianya(bersugi) menyihatkan mulut dan merupakan kesukaan kepada Maha Pencipta” ( Hadis Riwayat Al-Bukhari ).

Hukum bersugi? Daripada Abu Hurairah r.a. berkata : Rasulullah s.a.w. bersabda : ” Kalau tidak menyusahkan umatku nescaya aku menyuruh mereka bersugi setiap kali hendak menunaikan solat” (hadis riwayat Al-Bukhari).

Melalui hadis di atas, para ulama telah menghukumkan bersugi sebagai sunat mua’kad. Ini kerana walaupun wujudnya perkataan ‘amartahum’ ( bermaksud ‘menyuruh’ ) yang mempunyai perintah wajib, namun perkataan tersebut telah didahului oleh perkataan ‘laula’ ( bermaksud jika tidak ) yang menunjukkan Rasulullah s.a.w. memberikan kelonggaran kepada umatnya, maka menjadikan hukum bersugi ini sebagai sunat muakkad.

 

” HEBAT, BERKUALITI, BERTARAF DUNIA…. TIADA YANG SEUMPAMANYA DALAM PASARAN SEMASA …
GEL PEMBERSIH GIGI ( UBAT GIGI ) NAZAFAH PELBAGAI KEGUNAAN. Kombinasi hebat Ganoderma, Habbatus Sauda’ dan ekstrak Kayu Sugi “

Produk terbaru HLM Hidup Bersama Sunnah – ubat gigi Nazafah: kayu sugi + habbatus sauda + ganoderma pasti hebat. Dapatkan sekarang dengan harga berpatutan (RM12.50 , 150gm). Suci segar meyakinkan.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: